shutterstock_193310609Tips en informatie voor op vakantie met de auto

 

De vakantieperiode komt eraan en velen gaan met de auto op vakantie. Om te voorkomen dat je tijdens je vakantie ongewenst voor verrassingen komt te staan kan je o.a. het oliepeil, koelvloeistofniveau en de bandenspanning van je leaseauto (‘s) checken voor vertrek. Controleer ook vooral de aanwezigheid en kwaliteit van een reserveband van het voertuig en/of aanhanger of caravan. Krijg je toch nog pech onderweg in het buitenland? Wellicht kunnen wij vanuit Autopoule jou alvast met een aantal tips goed op weg helpen.

 

Pech onderweg

Houd er rekening mee dat de service en wachttijden in het buitenland anders kunnen zijn dan je gewend bent in Nederland.

 • Bel altijd direct met de Alarmcentrale van de pech hulp service. Voor auto’s welke geleased worden via Autopoule is het Pechhulp Alarmnummer van de Bosch Carservice in Nederland 088-006 6000. Vanuit het buitenland bel je met +31 88-006 6000.
 • Bij het doorgeven van de locatie heb je altijd een wegnummer en KM-aanduiding nodig. Ook moet je goed weten tussen welke plaatsen je staat. Alleen GPS-data zijn niet voldoende, deze kunnen nog niet ingezet worden om de plaats van stranding te bepalen.
 • Houd altijd de kentekenpapieren binnen handbereik, deze heb je nodig bij de pechmelding.

 

Pech op de Péage in Frankrijk

Als je pech krijgt op de péage (tolweg) in Frankrijk mogen Alarmcentrales geen hulp regelen. Deze wegen zijn namelijk particulier eigendom en hebben eigen hulpdiensten. Je kunt hulp inroepen door naar een praatpaal te lopen of het telefoonnummer 112 te bellen. Houd er wel rekening mee dat je dan Frans moet spreken, de medewerkers aldaar spreken geen of nauwelijks Engels. De hulpdienst zal de gestrande auto naar de dichtstbijzijnde afrit brengen. Daar aangekomen kan je contact opnemen met de Alarmcentrale van de pech hulp service voor verdere hulp.

 

Vervangend vervoer of een huurauto nodig?

Houd er dan rekening mee dat je zelf de huurauto moet ophalen en inleveren bij het verhuurbedrijf. Je kunt de huurauto dus niet achterlaten bij de garage. Daarnaast hebben we nog enkele andere handige tips voor je:

 • Laat de huurauto altijd schoon achter en met een volle tank, tenzij dat duidelijk anders is afgesproken met de Alarmcentrale van je pech hulp service.
 • Meestal mag je een huurauto alleen gebruiken in het land waar de auto gehuurd is. Je kan dus in principe niet met de huurauto de grens over. Als je met de huurauto moet terugreizen naar Nederland, maak je daarover speciale afspraken met de Alarmcentrale van de pech hulp service.
 • Als borgstelling voor een huurauto heb je altijd een creditcard nodig.
 • Lees bij ontvangst van het verhuurcontract ook goed de verhuurvoorwaarden en restricties van de betreffende verhuurder door.
 • Zorg dat je bij het inleveren van de huurauto een getekend bewijs van ontvangst krijgt waarin eventuele schades aan de huurauto vermeld staan. Heb je geen inleverbewijs, maak dan foto’s van de auto op het moment dat je deze inlevert.
 • Indien er een Bosch Car service pas is afgesloten op de leaseauto, dan heb je recht op vervangend vervoer voor de eerste 2 dagen indien de auto niet binnen 24 uur gerepareerd kan worden. Indien er een uitgebreid pakket is afgesloten heb je uiteraard langer dan 2 dagen beschikking over de leenauto. Ook het vervangend vervoer bij pech wordt via de Alarmcentrale geregeld.

 

Reparatie

Garages voeren reparaties in de meeste gevallen niet ‘gratis’ uit, ook als je voertuig nog onder fabrieksgarantie valt. Zij verlangen dat je direct betaalt en laten het aan jou over om de kosten via de leasemaatschappij alsnog vergoed te krijgen. Echter, in sommige gevallen kan de Alarmcentrale van de pech hulp service garant staan voor de kosten. Lukt dit niet, dan moet je de kosten zelf voorschieten om vervolgens de reparatiekosten te declareren bij de leasemaatschappij. Let op; je dient dan wel een kopie herstelnota en betalingsbewijs aan te leveren. Een gerepareerde auto dien je zelf op te halen bij de garage. Bij dringende vragen kan je altijd contact opnemen met een van onze medewerkers via telefoonnummer 045-5712702 (vanuit Nederland) of via 0031-455712702 (vanuit het buitenland).

 

Ongeval

Schakel na een ongeval altijd de politie in en laat een proces-verbaal opstellen, zeker in Oost-Europese landen en landen als Turkije en Marokko. Anders loop je het risico problemen te krijgen bij het verlaten van het land. Bel ook altijd direct met de Alarmcentrale van de pech hulp service . Bovendien adviseren wij om foto’s te maken van de situatie in geval van een ongeval. Controleer tevens aan de hand van de groene kaart van de verzekering of er dekking is in het land waar u naar toe gaat.

shutterstock_218201746

Tanken

 • Verkeerd getankt in het buitenland? Dan wordt de auto altijd afgesleept naar de garage. Het is namelijk niet toegestaan om op straat de tank leeg te halen.
 • LPG is in het buitenland beperkt verkrijgbaar. Neem zelf de juiste verloopstukken mee.
 • Zorg dat je weet wat de benaming is van uw type brandstof. Een voorbeeld: in Spanje is Gasolina benzine en Gasolie diesel. In zowel Duitsland als Frankrijk kan je geconfronteerd worden met een andere soort benzine dan we in Nederland gewend zijn: E10. Niet zelden (met name op de autosnelwegen) kan je op het tankstation niet meer de “gewone” Euro95 verkrijgen; op het pompeiland vind je slechts Benzin (sans plomb/SP) “91”, de genoemde E10 en een premiumproduct dat verschillende namen draagt maar in elk geval het getal “98” in de naam heeft. E10 tanken (in plaats van Euro 95) kan schadelijk zijn voor je auto; controleer of deze geschikt is voor E10 via www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10. Is de auto NIET geschikt voor deze brandstof, tank dan het (duurdere) premiumproduct. Tanken van de minder dure “91” kan eveneens tot schade leiden.

 

Reservesleutel

Heb je een reservesleutel? Neem deze dan mee. Handig voor als de auto per ongeluk op slot gaat met de sleutel er nog in of wanneer je de sleutel verliest om wat voor reden dan ook.

 

Verkeersovertredingen

Bega je in het buitenland een verkeersovertreding? Dan kan het zijn dat een lokale politieagent je staande houdt of je vindt bij een parkeerovertreding een bonnetje achter de ruitenwisser. Vaak heb je dan twee keuzes:

 • Je betaalt de verkeersboete. Dat is een teken dat je het hiermee eens bent. Je kan dan geen bezwaar meer maken. Vaak moet uw boete contant betaald worden aan de dienstdoende agent. Vraag dan altijd om een betaalbewijs.
 • Je betaalt een waarborgsom. Zo geef je aan dat je het niet eens bent met de verkeersboete. Door een waarborgsom te betalen, behoud je de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de verkeersboete. Kies je voor een waarborgsom, meld dit dan duidelijk aan de agent en vraag om een betalingsbevestiging. Op deze bevestiging moet duidelijk staan dat het gaat om een waarborgsom.

 

Andere landen, andere regels

In veel landen ben je verplicht altijd een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een verbanddoos in de auto mee te nemen. In Nederland hoeft dat allemaal niet en dat zorgt vaak voor verwarring. Daarom lees je hieronder wat precies de regels zijn in de meest populaire vakantielanden. Elk land heeft zo zijn eigen regels. In het schema zie je of je verplicht bent een gevarendriehoek, veiligheidshesje en/of een verbanddoos bij je te hebben in een auto met een Nederlands kenteken. Maar let op, de plaatselijke politie houdt daar niet altijd rekening mee. Dit kan leiden tot oponthoud, een soms onaangename discussie met de politie en vaak toch nog een boete of in ieder geval een waarborgsom die je moet betalen.

  Verbanddoos Gevarendriehoek Veiligheidshestjes Reservelampjes Brandblusser
Land     Bezit gebruik    
België X (1) X X X (2) X (1)
Denemarken X
Duitsland X (1) X (1)
Frankrijk (5) X X (1) X (2)
Hongarije X X X X X
Italië X X X
Kroatië X X (3) X X (2) X
Luxemburg X X X
Oostenrijk X X X X (2)
Spanje X X (4) X
Tsjechië X X
Zwitserland X
 1. Geldt niet voor Nederlands gekentekende auto’s
 2. Alleen verplicht voor de bestuurder
 3. 2 gevarendriehoeken bij aanhangwagen/caravan
 4. 2 gevarendriehoeken
 5. In Frankrijk is het verplicht om een nog niet gebruikte alcoholtest in de auto te hebben

shutterstock_118553659

Hieronder hebben wij nog een aantal belangrijke zaken per land genoteerd:

 

Duitsland

Umweltplakette oftewel de Duitse milieusticker

Sinds 1 januari 2008 stellen de eerste Duitse steden milieustickers voor auto’s verplicht. Hieronder volgen de voorwaarden en waar je ze kunt krijgen:

 • Garages: de stickers zijn te verkrijgen bij Duitse garages voorzien van een DEKRA of een TÜV logo op vertoon van de autopapieren. Kosten € 5,00 tot € 10,00 per sticker, ongeacht de kleur.
 • Online bestellen: je kunt ze ook in Nederland online bestellen mits je eerst de autopapieren scant en verstuurt naar de betreffende instantie.
 • Papieren: op basis van de autopapieren bepaalt de garage of het loket om welk model het gaat en welke sticker daarbij hoort
 • Kleuren: met elke sticker ongeacht de kleur kunt u voorlopig in elke milieuzone van Duitsland rijden.
 • Katalysator: auto’s zonder katalysator krijgen géén sticker toegewezen en mogen dus ook de milieuzone niet in.

 

Oostenrijk

Tolwegen en autobahnvignetten

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen) heeft men een Autobahnvignet nodig.

Bij alle snelweg-grensovergangen in Oostenrijk bevindt zich minstens één verkooppunt dat 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend is. Desondanks adviseren wij om het vignet te kopen voordat je op reis gaat. Dit vignet is in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB. Er is een weekvignet (10 achtereenvolgende dagen), een maandvignet en een jaarvignet verkrijgbaar.

Naast dit vignet dien je ook nog tolgelden te betalen voor bepaalde passen en tunnels. Deze zijn aangegeven met ‘Maut’. Indien je zonder vignet wordt aangehouden door de Oostenrijkse politie loop je het risico op een boete van tenminste € 120,00.

 

Zwitserland

Tolwegen en Autobahnvignetten

Voor het rijden op de snelwegen (Nationalstrassen) en verschillende autowegen heeft men een Autobahn vignet nodig indien het totaalgewicht niet hoger is dan 3.500 kg. Voor een aanhanger of caravan achter een auto moet echter een apart vignet gekocht worden. Bij alle snelweg-grensovergangen in Zwitserland bevindt zich minstens één verkooppunt dat 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend is. Ook hier adviseren we het vignet te kopen voordat je op reis gaat. Het vignet is verkrijgbaar bij de ANWB. Er is alleen een jaarvignet voor € 42,95 verkrijgbaar en is geldig tot 31 januari 2016. Voorwaarde is dat het vignet aan de linkerkant van de voorruit geplakt dient te zijn

Wanneer het totaalgewicht van je motorvoertuig meer dan 3500 kilo is, moet je een zogenaamd ‘Schwerverkehrsabgabe’ aanschaffen. Deze kan je kopen aan de grens.

 

Italië

Tolwegen

Italië kent diverse tolwegen. Je kunt hier zowel met contant alsmede met de creditcard betalen. Indien je niet lang in de rij wilt staan voor de tol kan je het beste met de creditcard betalen, hier is het over het algemeen het minst druk. Deze tolpoortjes worden aangeduid met het opschrift ‘Carte’.

Belangrijk om te weten is dat in Italië bij een defect aan de auto deze meteen afgesleept wordt en niet langs de weg gerepareerd wordt. Dit is namelijk verboden.
Uiteraard willen wij iedereen een hele fijne vakantie en een voorspoedige reis wensen. Voor dringende vragen onderweg kan je terecht bij een van onze medewerkers via telefoonnummer 045 571 27 02 (vanuit Nederland) of via +31 45 571 27 02 (via buitenland).

shutterstock_176963531